Mer än hälften av kommunerna i Nederländerna har för närvarande ett förbud mot försäljning och användning av lustgas, lustgas patroner, men kurirer säger nej de har knappast märkt. Inte bara det: folk beställer nu cylindrar, tack vare vilka det laddar upp till 250 ballonger, säger NOS.

I Utrecht, Rotterdam, Groningen och Leeuwarden, bland annat, är det förbjudet att använda och/eller sälja lustgas på vissa ställen ännu kurirer på dessa fyra platser fortfarande får många beställningar från kunder.

I ett frågeformulär som distribueras via Instagram – sidan av NOS-berättelser säger majoriteten av användarna av lustgas patroner i ett förbjudet område att deras användning har förblivit densamma.

Den avgående regeringen arbetar för närvarande med ett nationellt förbud: lustgas patroner kommer sannolikt att placeras på Lista II av Opiumlagen år 2022, tillsammans med andra mjuka droger. Detta innebär att innehav och försäljning kan leda till böter med LustgasPatroner.

Avsikten var att det nationella förbudet skulle träda i kraft tidigare, men på grund av bristen på medel för verkställighet skjuter regeringen upp. Enligt experter skulle dock behovet av att förbjuda det vara brådskande: det skulle bli en betydande ökning av ungdomar som lider permanenta skador med hjälp av dussintals lustgasballonger om dagen.

Våra källor: Kilcka härKilcka härKilcka härKilcka härKilcka härKilcka härKilcka härKilcka härKilcka här,

LustgasPatroner är förbjudet i många städer men verksamheten blomstrar